Leírás

Van valahol Magyarországon egy kis falu, ahol az emberek úgy élnek ahogy egy falun szokás. A napi problémákat úgy oldják meg ahogy mindig is megoldották és a világlátásuk is régi szokásokból építkezik. Egészséges társaság, ahol mindenki tudja a helyét, bár a politikai korrektséget nem innen mintavételezik.

Kormányzati idiotizmus I.

2019.04.08. 15:33 | Sidaries | Szólj hozzá!

Címkék: kormányzati idiotizmus

Miután a szokásos történetek elfogytak, vagy esetleg már nem vagyok rájuk olyan érzékeny, mint korábban, ezért indítok egy új témát, ami a magyar bürokrácia idiotizmusával fog foglalkozni, főleg a földhivatallal. Ha lesz energiám megírni, akkor pár ezer rész biztosan kijön ebből is.

A legújabb történet egy osztatlan közösön belüli szerződés meghosszabbításáról szól. Nem 100%-ot művelünk, ezért kiírták hiánypótlásra a megosztási megállapodást. Ez azt jelenti, hogy be kell jelölni az összes tulajdonos földjét, hogy ki hol műveli az adott helyrajzi számon (hrsz) belül. Ennek még részben van is értelme, elvégre minden földhasználónak bele kell ebbe egyezni, mert ők is tudják, hogy hol művelik. A probléma ott kezd el vicces lenni, hogy ezt nem a földhasználóknak, hanem a tulajdonosoknak kell jóváhagyni, ami közel sem tökéletes egyezés. Ráadásul a tulajdonosok elsöprő többségének, mondjuk úgy 90%-ának, lövete sincsen arról, hogy hol van a földje. Őket csak a földbérleti díj érdekli, az ilyen hülyeségek nem. Tegyük hozzá, teljesen jogosan.

Szóval kiírták a hiánypótlást, amire két megoldás van.

1. Berajzolom a 3000-Ft-os térképre a földhasználókat, majd a tulajdonosok földjeit a hasamra ütve behúzom oda ahova akarom, elvégre az osztatlan közös lényege, hogy nincsen kimérve. Ezután pedig megkeresem egyesével a 20-30 tulajdonost és mindenkivel aláíratok egy papírt, amiről fogalma sincsen, hogy mi a fenéért keresem meg vele.

2. Berajzolom a 3000-Ft-os térképre a földhasználókat, majd a tulajdonosok földjeit a hasamra ütve behúzom oda ahova akarom, elvégre az osztatlan közös lényege, hogy nincsen kimérve. Ezután pedig a saját nevemben aláírom az ő részeiket is, elvégre a szerződésünkben meghatalmaztak engem, hogy az ilyen ökörségeket saját hatáskörben rendezhetem.

Nyilvánvaló, hogy a második a logikusabb megoldás, itt is ez a módszer. Egészen addig, amíg a földhivatal nem kezdi úgy érezni, hogy ők most itt át lettek baszva, mert a szerencsétlen user nem szopta végig az egész tortúrát, amit rámértek. Ezért kitalálta a "kedves" ügyintéző, hogy megkérdezi, hogy mégis milyen alapon írom én alá ezt a megállapodást mások nevében. Megmondtam, hogy azon az alapon, hogy benne van a szerződésben a meghatalmazás. Majd ez a beszélgetés hangzott el nagyjából:

- Bizonyítani kell, hogy valóban benne van a szerződésben!

- Miért kéne? Maguknál van az összes szerződés, keressék elő!

- Én most nem ott vagyok, hanem a megyeszékhelyen, nem fogok oda elmenni.

- Akkor keresse elő a helyi földhivatal!

- Azoknak meg nincs ilyenre idejük, azért segítjük ki őket.

És így szoptam be. Elő kellett keresnem az összes szerződésemet a hrsz-ból, beszkennelni, nyilatkozatot írni, mellékletet csatolni, aztán majd valamikor megint ballagok be az ügyintézőhöz, aki majd jóvá hagyja nekem ezt a baromságot, elküldi a megyeszékhelyre, és ott majd ha jó kedve lesz az ottani hülyének, akkor jóvá hagyja. Vagy kitalál valami másik marhaságot, aztán folytatódik tovább a papírtologatás.

FRISSÍTÉS:

Hát a megyeszékhelyes hülyének nem volt kedve jóváhagyni. Az indok az, hogy a szerződésbeli meghatalmazás nem jó, mert ilyenkor a megállapodásnál ugyanaz írja alá a tulajdonostársnál, mint a meghatalmazottaknál. Ééés? Ez kit érdekel? Nincs törvény, miszerint ilyet nem lehet. De azért is visszadobja ez a gyökér. A legszebb az egészben, hogy ezt kitalálhatta volna már akkor is, amikor még nem szkenneltette be velem a 20 szerződést, de nem. Azzal is extrán szívat. Hogy az ég szakadna rá erre a semmirekellőre!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizesember.blog.hu/api/trackback/id/tr8314748507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása